ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ НИКОЛА ПЕТРОВ

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ НИКОЛА ПЕТРОВ

пл. Бдинци 2
Видин,
България
22.8769468
43.9858345
UserLikes
Име: ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ НИКОЛА ПЕТРОВ
Адрес: Видин, пл. Бдинци 2
Телефони: text to image
E-mail: text to image
Отрасъл: Галерии
Дейност:

Галерия

Ключови думи: художествена галерия, никола петров, галерия, видин, художествена галерия

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ НИКОЛА ПЕТРОВ

За нас

Художествена Галерия Никола Петров е основана през 1961 г., а решението за това е взето още през 1960 г. Инициатор на този проект е видинският културен деец и общественик Ангел Будев. Закупените художествени творби от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов, както и организираният от община Видин и СБХ - Видин, пленер, на който рисуват художници от цялата страна (между които автори като Стоян Венев, П. Панайотов, Иван Христов, Илия Петров, Александър Поплилов и други), оформят първоначалния фонд на галерията.

Сградата на ХГ Никола Петров е построена през 1892 г. върху основите на стара капия. Автор на проекта е арх. Тодор Върхота. Обявена е за паметник на културата, в който в момента се съхраняват над 1300 произведения на български и чуждестранни творци.

Най-многочислен е отдел Живопис – той наброява около 936 платна. Между тях са оригиналните творби на Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора (13 платна), Борис Ненов, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Ненко Балкански и др.

В отдел Графика на ХГ Никола Петров се съхраняват 40 оригинални отпечатъка от световноизвестни майстори, като Рембранд, Дюрер, Миле, Дьолакроа, Доре, Гоя, Гаварни и др., а също и творби на българските майстори на резеца - Веселин Стайков, Васил Захариев, Юли МИнчев, Златка Дъбова, Галилей Симеонов, Румен Скорчев и др.

В отдел Скулптура се съхраняват скулптури на Иван Фунев, Димитър Остоич, Анастасия Гюкова, Александър Апостолов, Продан Проданов и др.





 

Открийте ни в Google+